|
|
|
|
| Hukuk Bilgisi ve Toplumsal Baris |
|
|
 Öncelikle Forum`u fikir ve icraat olarak ortaya cikaranlari gönülden tebrik ediyorum. Katilim genis oldukca hayirli olacagini umuyorum Tartismak istedigim mevzu su ki, Almanya gibi hukuk ve resmi prosedürlerin belirleyici oldugu bir toplum ve devlette Alman`larin Rechtsfrieden dedigi toplumsal barisa genel hukuk bilgi seviyemizi yükseltmemizle büyük bir katksaglayabilecegimizdir. Bir Hukukcu olarak sunu tespit ediyorum: Türk Toplumu Alman Hukuk ve resmi prosedürler ile ancak belirli mevzii, ve zaten cikmaza girmis problemler baglaminda dalga, dalga ilgileniyoruz (Wenn das Kind schon in den Brunnen gefallen ist sozusagen). Halbu ki Alman Toplum ve Devleti`nin cercevesini olusturan ana yapi ve kurallarini belli bir seviyede özümsemis olmamiz gerekiyor. Tabii ki bu noktada biz hukukculara görev düsüyor, fakat öncelikle bu ihtiyacin hissedilmesi gerekiyor.
Sagda solda hukuk ile ilgili makalelerde devamli detay mevzular recetevari tarzda isleniyor, fakat vatandasimizin her gün karsilasabilecegi ve karsilastigi hukuki durumlar izah edilmiyor. Vatandasimizin kiraci, isci, araba sahibi ve sürücüsü, vergi mükellefi, is sahibi ve vereni olarak belirli bir seviyede hukuk genel bigisine ihtiyaci var diye düsünüyorum.
Slogan olarak söylemek gerekirse diyorum ki: Hukuk tartismayi önler, dolayisiyla hukuk bilgisi toplumsal barisa katki saglar
| | |
|
Aydin
Üye
Yazılar: 11
|
| 06.03.2007 21:45 |
|
| RE: Hukuk bilgisi ve Toplumsal Baris |
|
|
|
Sayin Ugur Yilmazel
Öylesine can alici bir konuya deginmissinizki, konusmamak elde degil.
Hukuk, toplum yasamini düzenlemek icin, uygulanmasi devlet tarafindan yaptirima baglanmis kurallar bicimidir. Biz Türk toplumuda, icinde yasadigimiz ülkede, toplumsal yasama katilip düzenli, adaletli bir gelecek hazirlamak istiyorsak, bu ülkenin kurallarini özümsememiz gerekiyor. Göcmen bir topluluk olmamiz nedeniyle toplumsal barisa en cok bizim ihtiyacimiz vardir saniyorum. Toplumsal baris icinde, sizinde tesbit ettiginiz gibi hukuk bilgisine ihtiyac doguyor. Fakat Türk toplumu olarak hukuk bilgisi denilince sinifta kaliyoruz. Cok sükür, Ugur bey gibi hukuk sistemi icersinden biri, toplumsal zaaflarimizi, eksikliklerimizi irdeleyen, tartismaya acan bir yazi yazmis. Evet Ugur bey sizinde tesbit ettiginiz gibi size, (toplumsal duyarliligi olan avukatlarimiza) görev düsüyor. Bu ihtiyac hissediliyor ve yine önemli bir tesbitiniz, sagda solda bilgilendirmek adina yazilan bazi yazilarin, aslinda ´benim büroma müsteri lazim, bunun icin beni taniyin´ amaciyla yazildigi gözden kacmiyor. Bu yazilar toplumsal duyarlilik adina, yada toplumsal baris adina olunca recetevari degil, yasamin icinden oluyor. Duyarliliginiz icin saolun, bizim toplum olarak hukuk bilgisine ihtiyacimiz oldugu gibi, sizinde toplumu aydinlatma duyarliliginiz oldugunu anliyorum. Kolay gelsin, biz bilgilenmeye acigiz, duyarli bir avukatimiz olunca dahada bir seviniyoruz.
Aydin
| | |
|
|
|
|